L'escudella    

ingredients
Arròs  150g
Botifarra blanca  435g
Fideus  150g
Careta de porc  490g
Fesols  100g
Cansalada virada  250g
Cigrons  100g
Vedella  245g
Patates  1.250g
Bringuera  250g
Porro  250g
Ossos (vedell i pernil)  135g
Carrotes  200g
Ossos de gallina  75g
Api  200g
Mandonguilles (*)  825g
Col  350g
Carbassa  250g
Botifarra negra  675g
 
sal, pebre, julivert, all i farina
 
Aigua d'Andorra
 
* 275g de porc, 275g de vedella i 275g de gallina
L'escudella
L'escudella, sabor i tradició.

Posem a bullir l’aigua. Quan bull, hi posem els ossos i la cansalada per fer el brou (30 minuts).

Mentrestant, preparem les mandonguilles o pilotes amb la carn de porc, vedella i gallina, i ho barregem tot amb all i julivert, sal i pebre. Fem les pilotes i les passem per la farina. Les coem en una olla a part, perquè si hem d’afegir brou a l’escudella, aprofitarem el de les mandonguilles (1 hora). Tallem les verdures i les patates; normalment hem d’anar traient l’escuma del brou fins que no en quedi gens.

Quan faci 30 minuts que bullen els ossos, hi afegim la carn de vedella i ho deixem que bulli 1 hora més. Passat aquest temps, traiem els ossos i la carn i hi afegim la botifarra negra i la botifarra blanca, ho deixem bullir uns 30 minuts més, i després ho traiem tot. Afegim les verdures perquè bullin uns 30 minuts i després les patates uns 25 minuts més; hi tirem els fideus i l’arròs, deixem bullir uns 15 minuts i, finalment, hi afegim els fesols i els cigrons cuits, i que bullin 15 minuts.

Mentrestant, tallem la carn, la bringuera, les botifarres i la cansalada, per tal de servir-les amb les pilotes al plat abans de posar-hi l’escudella.Call acompanyar-la, si és possible, amb pa morè. 

Història
A començament dels anys 70, uns amics de l’avinguda Meritxell que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni van decidir festejar-ho, a l’entorn dels seus negocis, oferint escudella i carn d’olla als veïns i conciutadans. Era, en certa manera, la recuperació d’una tradició centenària. Per la festivitat de Sant Antoni, 17 de gener, s’acostumava a repartir menjar entre els més pobres de la Parròquia.
Més tard, i per causa de la multitud que s’aplegava en aquell punt, es va decidir traslladar la celebració al centre d’Andorra la Vella, primer a la plaça Rebés i després a la plaça del Poble, i a partir de llavors es constituí la Confraria d’Escudellaires, responsable de l’Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella.
Quaranta anys després s’ha convertit en una tradició que sembla vinguda de temps llunyans, però que va ser realitat gràcies als Tons iniciadors i a tota la munió d’escudellaires que l’han feta possible. L’escudella i els escudellaires han portat al segle XXI un costum que ha arrelat amb vigor en el calendari festívol del nostre poble.