El pas de Carlemany    

Diu la tradició que cinc mil andorrans sota les ordres de Marc Almugàver, van ajudar als exèrcits de l’Emperador Carlemany a lluitar contra els àrabs. Aquest, en reconeixement  a l’ajuda prestada pels seus habitants, va atorgar la seva protecció a Andorra i la declarà poble sobirà.

Nombrosos són els indrets que, segons la llegenda, han estat testimonis del pas de Carlemany per les nostres valls i, fins i tot, s’explica que en el mateix lloc on es troba l’anella amb la qual Noè fermà l’arca, Carlemany aprofità per a lligar el seu cavall. Des d’aquell dia, les nits de Sant Joan, l’anella es torna d’or massís.

Realment, mai s’ha pogut demostrar que Carlemany fos el fundador d’Andorra, però els seus habitants admeten com a real el fet que Andorra es digui així a causa del fet d’haver donat Carlemany el nom d’Andor a aquest territori, la bellesa del qual sempre ha estat inigualable.

Fins i tot, en l’himne es poden veure clares al·lusions a l’emperador i la seva gesta: “El gran Carlemany mon pare, dels alarbs em deslliurà...”