L'escudella de Sant Antoni    

Escudella
Les manifestacions motivades per festivitats de tipus religiós també marquen el ritme de la terra com, per exemple, l’escudellada de Sant Antoni, i ens permeten conèixer la riquesa de les nostres arrels.

A començament dels anys 70, uns amics de l’avinguda Meritxell que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni van decidir festejar-ho, a l’entorn dels seus negocis, oferint escudella i carn d’olla als veïns i conciutadans. Era, en certa manera, la recuperació d’una tradició centenària. Per la festivitat de Sant Antoni, 17 de gener, s’acostumava a repartir menjar entre els més pobres de la Parròquia.

Més tard, i per causa de la multitud que s’aplegava en aquell punt, es va decidir traslladar la celebració al centre d’Andorra la Vella, primer a la plaça Rebés i després a la plaça del Poble, i a partir de llavors es constituí la Confraria d’Escudellaires, responsable de l’Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella.

Quaranta anys després s’ha convertit en una tradició que sembla vinguda de temps llunyans, però que va ser realitat gràcies als Tons iniciadors i a tota la munió d’escudellaires que l’han feta possible. L’escudella i els escudellaires han portat al segle XXI un costum que ha arrelat amb vigor en el calendari festívol del nostre poble.

AdjuntMida
Triptic escudella2.81 MB