Síntesi Històrica

10.500 - 700 aC - Des de l’Era prehistòrica fi ns al període preromà: primers pobladors del territori andorrà com a La Balma de La Margineda, El Cedre a Santa Coloma o bé l’Antuix a Escaldes-Engordany.
805 - Explica la llegenda que Carlemany va fundar Andorra en reconeixement a l’ajuda prestada pels seus habitants contra els sarraïns.
Mitjan segle IX - Acta de consagració de la catedral de Santa Maria d’Urgell, primer document que esmenta les parròquies d’Andorra com a feu dels comtes d’Urgell.
1133 - El compte d’Urgell dóna al bisbe d’Urgell els drets que tenia respecte les valls d’Andorra.
S. XIII - Se succeeixen lluites aferrissades entre els comtes de Foix i l’Església d’Urgell per fer minvar els drets dels bisbes sobre Andorra.
1278 i 1288 - Signatura dels Pariatges entre el bisbe d’Urgell, Pere d’Urg, i el comte de Foix, Roger Bernat III. Els Pariatges estableixen la cosobirania del bisbe d’Urgell i del comte de Foix sobre Andorra: així neix el Principat d’Andorra.
1419 - Creació el Consell de la Terra com a primera forma parlamentària amb representants de totes les parròquies per tractar els problemes de la comunitat.
1589 - Enric, rei de Navarra, comte de Foix, vescomte de Bearn i senyor d’Andorra, esdevé rei de França, i uneix a la corona francesa els drets de cosenyoria dels comtes de Foix.
1793-1806 - La Revolució Francesa trenca els lligams entre Andorra i França, però Napoleó restableix la tradició feudal i els drets de cosenyoria de França sobre el Principat d’Andorra.
1866 - Aprovació de la Nova Reforma, que aporta canvis substancials en els terrenys polític i administratiu; en destaquen l’atribució del dret de vot a tots els caps de casa i l’augment del poder del Consell General.
1933 - S’estableix el sufragi universal masculí.
1970 - S’estableix el sufragi universal femení.
1978 - Escaldes-Engordany esdevé la setena parroquia d’Andorra gràcies al seu ràpid creixement econòmic, lligat a l’ús de l’aigua termal i a l’increment del turisme comercial.
1981 - Creació del Consell Executiu, el Govern d’Andorra: comencen les reformes que culminaran amb la voluntat dels andorrans d’elaborar una constitució escrita.
14 de març de 1993 - Primera Constitució d’Andorra, que converteix el Principat en un Estat independent, de dret, democràtic i social, i amb una nova definició de competències de les institucions. Amb l’evolució històrica i política, Andorra continua sent un coprincipat, amb el bisbe d’Urgell i el president de la República Francesa com a coprínceps a títol personal i en absoluta igualtat.
1993 - Andorra s’integra a l’ONU, fet que significa el reconeixement internacional del país.
1994 - Andorra s’integra al Consell d’Europa.